Descoperirea şi aducerea în atenţia publică a unui registru al poliţiei suedeze care conţinea numele a peste 4.000 de oameni, majoritatea de etnie romă, a pătat reputaţia Suediei de ţară tolerantă şi a fost urmată de un val de critici, în special din partea presei, care a numit prejudecăţile suedezilor legate de romi „ultimul rasism acceptabil”.
Ştirea legată de registru a apărut pentru prima dată în septembrie 2013, pe prima pagină a unuia dintre cele mai importante ziare din Suedia, Dagens Nyheter. Lista cu cei peste 4.000 de membri ai comunităţii rome sau apropiaţi ai acestora ar fi fost întocmită de o reprezentanţă a poliţiei din sudul ţării.
Peste 1.000 dintre nume erau ale unor copii, cei mai mici în vârstă de 2 ani, iar altele aparţineau unor pesoane decedate de mai mulţi ani.
Oamenii legii s-au apărat, spunând că registrul a fost întocmit cu unicul scop de a-i ajuta să lupte împotriva violenţelor şi criminalităţii din regiune şi că, în ciuda titlului, Kringresande („Nomazii”), el nu a fost întocmit pe criterii etnice. În Suedia prelucrarea de informaţii bazată strict pe criterii etnice este interzisă prin lege.
Reporterul care a publicat ştirea spune că s-a întâlnit cu câţiva dintre romii de pe listă. „Ei spun că nu cred că poliţia pregăteşte o curăţare etnică sau ceva de genul acesta, dar le este teamă pentru că este vorba despre un registru al statului cu mii de romi şi cine ştie cine va conduce Suedia peste 20 de ani şi ce va face cu acest registru”, a declarat jurnalistul Niklas Orrenius, pentru presa internaţională.
Potrivit Mariei Leissner, fostul lider al Partidului Liberal Suedez, o cercetare pe care a realizat-o în 2010 arată că romii din Suedia sunt excluşi aproape complet de societate. Primele persoane de etnie romă au ajuns în Suedia acum 500 de ani, iar în prezent populaţia de romi a ţării este estimată la 50.000 dar, la fel ca în România, mulţi refuză să îşi recunoască etnia.
Presa locală aminteşte, în contextul recentelor întâmplări, că nu cu mult timp în urmă, copiii romi erau luaţi cu forţa de lângă părinţii lor, ultimul caz semnalat fiind în 1975, iar femeile rome erau sterilizate forţat.
Sursa: BBC News
Legături: State’s tight surveillance on Roma
Lasă un răspuns