Presa rusa: Norvegia se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen

schengen_2010-300x298Guvernul norvegian are în vedere să refuze intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, afirmă portalul rus Radiovesti, citat de Sofia News Agency. Potrivit sursei, politicienii norvegieni consideră că, în cazul admiterii României şi Bulgariei, toate statele care formează în prezent spaţiul Schengen ar putea fi inundate de un nou val de criminalitate.

Conform datelor Eurostat, citate de Radiovesti, la ora actuală, în 15 state ale UE există grupări infracţionale active provenite din aceste două ţări, grupări considerate a fi printre cele mai periculoase.

O organizaţie neguvernamentală din Oslo a început recent să strângă semnături pentru o petiţie, după ce o tabără cu 200 de imigranţi romi veniţi ilegal din România şi Bulgaria a fost evacuată. De asemenea, unii locuitori ai capitalei norvegiene au înaintat plângere la poliţie, reclamând gunoaiele lăsate în urmă de aceştia şi exprimându-şi teama că romii au putea răspândi boli.

Acest val de protest s-a intensificat în contextul apropiatelor discuţii din toamnă despre admiterea României şi Bulgariei în Schengen, notează Sofia News Agency.

În urmă cu un an, un deputat din Partidul de Centru din coaliția de centru-stânga de la Oslo a propus ieșirea Norvegiei din Schengen, în cazul admiterii României și Bulgariei, autoritățile de la Oslo arătându-se îngrijorate de creșterea infracționalității și a numărului de cerșetori în țara scandinavă.

Ulterior, ministrul norvegian de externe, Jonas Gahr Stoere, a exprimat rezerve cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Deși nu este membră UE, Norvegia s-a alăturat spațiului Schengen în martie 2001 și are drept de vot în Consiliul JAI.

România și Bulgaria speră într-o decizie pozitivă privind admiterea la spațiul Schengen la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) programat în decembrie la Bruxelles, varianta de compromis vizând o aderare în etape (mai întâi cu frontierele maritime și aeriene, apoi cu frontierele terestre).

Deși Bruxellesul a insistat în mai multe rânduri că România și Bulgaria sunt pregătite pentru această aderare, unele state membre, printre care Germania și Olanda, au condiționat aprobarea de progrese semnificative în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare privind justiția și corupția.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *