Norvegia vrea sa se apropie tot mai mult de Uniunea Europeana, dar fara sa adere la aceasta

Guvernul norvegian și-a prezentat strategia de cooperare cu Uniunea Europeană până în 2017, strategie numită „Norvegia în Europa”. Asta deși Norvegia a refuzat în repetate rânduri posibilitatea de a adera la UE.

Este în interesul nostru să colaborăm îndeaproape cu Uniunea Europeană și să participăm la bunul mers al lucrurilor pe scena politică din Europa. Pentru ca Norvegia să fie o voce puternică în spatele deciziilor importante, ea trebuie să fie foarte clară și sinceră, dar și să se implice mai mult în dezbaterile politice din Europa”, a declarat Vidar Helgesen, consilierul primului-ministru responsabil de relatiile cu UE.

Strategia propriu-zisă se va axa pe creșterea competivității economice și a respectării unor standarde înalte, precum si pe creșterea calității educației și a cercetării. De asemenea, migrația este unul dintre subiectele din strategia pentru următorii ani ai Norvegiei.

Obiectivul Guvernului este să promoveze interesele Norvegiei și să stimuleze dezvoltarea atât în Norvegia, cât și în relatie cu alte țări. Cooperarea cu UE este cruciala pentru protejarea intereselor Norvegiei”, a mai spus Helgesen.

Strategia de cooperare a Norvegiei cu Uniunea Europeană a fost creată pentru perioada 2014-2017, mai exact până la următoarele alegeri europarlamentare.

Sursa: www.norwaypost.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *