Norvegia majorează bugetul pentru apărare, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Norvegia, stat membru NATO, isi va creste bugetul pentru aparare cu 12,1% anul viitor, majorarea fiind destinata in principal achizitionarii unor avioane de lupta F-35, in contextul intensificarii activitatilor militare ale Rusiei in regiunea arctica.

Conform proiectului de buget pe 2016 prezentat miercuri de guvernul de dreapta, cheltuielile pentru aparare se vor cifra la 49 miliarde de coroane (5,3 miliarde de euro), fata de 43,8 miliarde in anul in curs.

Guvernul abordeaza cu seriozitate noua situatie de securitate si isi respecta obiectivul anuntat de intarire a armatei in sectoare care ii vor spori capacitatile operationale pe termen scurt si lung’, a subliniat ministrul apararii, Ine Eriksen Soreide, intr-un comunicat.

Guvernul are in plan achizitia, in total, a pana la 52 avioane F-35, pentru o suma estimata la 67,9 miliarde de coroane. Bani suplimentari vor merge si catre serviciul de informatii militare, intretinerea navelor si supravegherea maritima, cu un numar sporit de submarine.

Armata norvegiana a facut cunoscuta recent o intensificare a activitatilor militare rusesti in regiunea arctica, sub forma unor manevre maritime si zboruri de formatiuni aeriene in proximitatea spatiului aerian al regatului scandinav.

Desi oficial Norvegia afirma ca nu considera Rusia o amenintare pentru securitatea sa, relatiile dintre cele doua state s-au degradat in urma crizei ucrainene, iar Oslo a suspendat orice cooperare militara cu Moscova dupa anexarea Crimeii.

Sursa: AGERPRES

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *