Norvegia va saluta extinderea spaţiului Schengen prin aderarea României şi a Bulgariei când o decizie în acest sens va fi luată, a afirmat, pentru AGERPRES, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Norvegiei la Bucureşti, Hilde Berit Eide, arătând că ţara sa, nefiind membră a Uniunii Europene, nu va lua parte la procesul decizional.
„Decizia cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi luată de statele membre ale Uniunii Europene. În calitate de stat membru Schengen, Norvegia nu ia parte la adoptarea acestei decizii în Consiliul Uniunii Europene. Norvegia va saluta, cu certitudine, extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei, de îndată ce statele membre ale Uniunii Europene vor lua această decizie”, a afirmat Hilde Berit Eide.
Precizarea vine după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora „norvegienii nu vor să vadă România şi Bulgaria în Schengen”. „Societatea norvegiană este împotriva primirii Bulgariei şi României în zona Schengen şi guvernul de la Oslo are în vedere să refuze intrarea celor două ţări în acest spaţiu de liberă circulaţie”, scria pe 2 august portalul rus Radiovesti, citat de Standart News.
Potrivit sursei, politicienii norvegieni consideră că, în cazul admiterii României şi Bulgariei, toate statele care formează în prezent spaţiul Schengen ar putea fi inundate de un nou val de criminalitate. Conform datelor Eurostat, citate de Radiovesti, la ora actuală, în 15 state ale UE există grupări infracţionale active provenite din aceste două ţări, grupări considerate a fi printre cele mai periculoase.
Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat, pe 3 august, că niciun oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică în sensul că Norvegia se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
”Ca urmare a apariţiei în presa română a unor ştiri de presă potrivit cărora Norvegia ar fi anunţat că se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, MAE face următoarele precizări: niciun oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică în sensul articolului menţionat. Din contră, cu prilejul întâlnirilor avute la diverse niveluri cu oficialităţile norvegiene, partea română a fost asigurată de faptul că Norvegia susţine aspiraţiile legitime ale României de aderare la spaţiul Schengen, având în vedere statutul şi relaţiile speciale pe care Norvegia le are cu UE”, sublinia MAE, într-un comunicat de presă.
Diplomaţia de la Bucureşti amintea că Norvegia nu este membră a UE, însă participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen, neavând însă, sub aspect strict tehnic, drept de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.
”La nivelul Ambasadei României la Oslo nu există informaţii privind existenţa vreunui ONG norvegian care să strângă semnături pentru o petiţie contra aderării ţării noastre la Schengen. Libertatea de mişcare a cetăţenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertăţi fundamentale) este garantată prin Tratatele de Aderare la Uniune şi nu are legătură directă cu apartenenţa la spaţiul Schengen. Astfel, din momentul aderării României la UE, cetăţenii români pot călători liber în Spaţiul Economic European, deci şi în Norvegia, indiferent de apartenenţa ţării noastre la spaţiul Schengen”, se preciza în comunicat.
AGERPRES (AS – autor: Victoria Vioară, editor: Claudia Stănescu)
Lasă un răspuns