Cum si-au impartit conservatorii si progresistii Guvernul

Liderul Partidului Conservator (Høyre) Erna Solberg a prezentat noul Guvern.

Acesta este format din 11 reprezentanti ai Partidului Conservator ((Høyre) si 7 reprezentanti ai Partidului Progresului (FrP). Numărul portofoliilor din noul cabinet este împartit in mod egal intre barbati si femei, cate 9 de fiecare.

Solberg nu a ascuns faptul ca mizeaza si pe sprijinul altor doua partide, care nu participa la guvernare.

“Avem nevoie de 96 de mandate (in Parlament, n.r.) si vrem sa mentinem aceasta majoritate alaturi de Partidul Liberal de stanga (Venstre) si de Crestin Democrati (KrF). Vreau sa multumesc Trinei Skei Grande si lui Knut Arild Hareide pentru sustinere”, a declarat Solberg.

Solberg a facut deja cateva schimbari in structura Guvernului si in impartirea sarcinilor intre ministri. De exemplu, noul Minister al Municipiilor va include fostul Minister al Administratiei. Nu va mai exista un Minister al Dezvoltarii Internationale (Udviklingsminister), activitatea acestuia fiind preluata de Ministerul Afacerilor Externe.

Desi prim-ministrul a facut loc in Guvern pentru cativa politicieni inca necunoscuti, multi dintre ministrii desemnati, consilieri si secretari de stat, sunt veterani de partid  bine cunoscuti.

Børge Brende (48 de ani) din Partidul Conservator a fost membru al Parlamentului din 1997 pana in 2009. Anterior a fost ministrul Mediului din 1997-2009, iar din 2004 pana in 2005 a fost ministru al Comertului. El a  detinut, de asemenea, functia de CEO al Forumului Economic Mondial. Brende va servi acum ca noul ministru norvegian al Afacerilor Externe.

Bent Høie (42 de ani), tot din Partidul Conservator, a fost numit ministru al sanatatii. El a fost la randul lui membru al Parlamentului din 2000.

Siv Jensen (44 de ani), lider al Partidului Progresist, va fi noul ministru de finante al Norvegiei. Ea este lider al Partidul Progresului din 2006.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *