Bunăoară, am avut o conversație cu un coleg din Polonia despre procesul de migrație și modalitățile de a fi asimilat, integrat de către societatea și comunitatea norvegiană. De-a lungul conversației, acesta mi-a făcut o imagine a experiențelor trăite în Norvegia în decursul celor 5 ani de când locuiește în această țară. Pe parcursul dialogului am întrebat cât de bine s-a integrat în societate și cât de ușor și-a găsit/își găsește de muncă. Un fragment din conversație:
- Acum 5 ani, aproape oricine avea perspectiva găsirii unui loc de muncă decent care să le asigure un trai bun, dar de ceva vreme lucrurile s-au deteriorat considerabil!
- Cum așa? Întreb eu
- Criza din 2008 a lovit puternic statele europene cu o puternica economie, dar care aveau în același timp, chipurile, și o uriașă datorie. Țări precum Franța, Spania, Italia, Marea Britanie, Grecia, Portugalia și Irlanda încă își ling rănile. Criza a lovit aproape toate țările europene cu un puternic aparat economic, dar mai puțin și pe cele Scandinave. Ei bine, acest factor a survenit în rândul populațiilor aidoma unui fenomen de genul Gold Rush. Astfel, un număr mare de cetățeni ale țărilor desemnate și-au făcut drum către Scandinavia.
- Cunosc fenomenul, dar nu consider că acesta este singura cauza a restricțiilor de pe piața muncii din Norvegia!
- Așa e, continuă el. Dacă este să mai adaugi și azilurile politice oferite locuiorilor din țările măcinate de către războaie interetnice, foamete, corupție endemica și religiozitate exacerbată, atunci vei avea un tablou care înfățiseaza multe guri care se bat pe o bucățica prea mică de plăcintă. Dar întotdeauna, continuă el, un expat va avea prioritate în comparație cu un imigrant, doar că are titulatura asta, care îl ocrotește
- Ce este un expat? L-am întrebat eu
Însumând toate cele menționate mai sus, mi-am propus să explic diferențele dintre a fi expat ori imigrant în societatea Norvegiană, adăugând fiecărui termen, propria definiție cu factori pozitivi cât și negativi.
Așadar, în ceea ce privește termenul de imigrant, nu mai exista de foarte mult timp, nevoia de a explica în detaliu definiția acestuia, asa că îmi voi concentra atenția în a explica termenul de expat. Cu toate acestea, exista diferențe majore între a fi expat și imigrant în Norvegia, iar acest lucru trebuie spus și supus, în pricipal, dezbaterilor publice pentru a se determina de ce este predominata aceasta terminlogie. Termenul de expat, ori mai pe înțelesul tuturor, un expatriat, este acel individ care locuiește în altă țara pe termen provizoriu ori definitiv. Originiea cuvântului derivă din latină, Ex (din afara) și Pat/ Patria (țara de proveniență, ținut etc.)
Așa cum am menționat în argumentarea mea, există diferențe considerabile între a fi Expat și Imigrant. În primul rând, delimitarea terminlogică face în așa fel încât să apară o segregare la nivelul populației. Așadar, un expat nu poate fi indentificat geografic ca provenind din toată lumea, ci aria geografică a unui expat se întinde numai în emisfera vestică a lumii. Ergo, o linie de demarcație ce aduce mai degrabă aminte cu blocul comunist de dinainte de 1991 este constituită în Europa. Ce este mai departe, trasând de la Nord spre Sud, Finlanda, Germania, Austria, Elveția și Italia este considerat a fi expat. Națiile de după această linie de demarcație sunt considerate a fi de natura imigrantă. Dacă pâna ieri, numai populațiile care provin de pe continentul negru ori cele din Orient, Extremul Orient și Asia de Sud, erau considerați a fi imigranți, recent cercul de delimitare s-a îngrădit la o anumită zonă geografică.
Pentru restul articolului apasă aici
V.D. says
Eu sunt un cetatean relocat in Norvegia de mai mult de 3 ani si ma consider un expat pentru ca in opinia mea imigrantii sunt cei veniti din tari defavorizate si care intra intr-un program de integrare platit de stat cu locuinta, diurna, cursuri de limba gratuite etc. pe cand eu sunt tratat ca orice cetatean nativ, muncesc, platesc taxe mai putin dreptul de vot.