Solicitare din Norvegia catre Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României

Comunicat – Solicitare către Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu:

Domnule Ministru,
Solicităm, prin prezentul comunicat, demiterea acelor persoane din cadrul Institutului Cultural Român și Ambasadei României de la Paris, care se fac responsabile de corespondența rușinoasă și degradantă prin care invitați la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis sunt numiți “indezirabil” sau ”scârbos”.

Vă rugăm să gestionați această problemă într-un mod ferm și transparent, prin care să aduceți reparația morală cuvenită cetățenilor români, demonstrîndu-ne astfel că reprezentați cu demnitate și onoare funcția în care ați fost învestit.

Ne solidarizăm cu ”Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE)” și considerăm că situația creată la Paris este o rușine pentru România și pentru sutele de diplomați români care își fac munca cu responsabilitate, reprezentând țara cu cinste.

Sperăm ca răspunsul dumneavoastră să fie imediat și să servească drept exemplu tuturor diplomaților care încă nu înțeleg că ei sunt acolo ca să servească România și comunitățile românești din afara granițelor.

(Asociația românească pentru integrare și identitate
Oslo, 8 februarie 2015)

Informații de context:

Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Iohannis, care urmează să aibă loc în 10 februarie la Paris, a primit, recent, o invitaţie de la ICR Paris (via Ambasada României) care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum “indezirabil” sau scârbos” la adresa unor persoane.

Acesta i-a scris ambasadorului român la Paris, Bogdan Mazuru, iar scrisoarea sa a fost făcută publică de scriitorul Eugen Mihăescu:

Scrisoarea către ambasadorul României la Paris:

Domnule Ambasador,

Am primit invitaţia pe care aţi trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitaţie «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deşi, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite.
Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat şi redirecţionat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte –
detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc.

Ce m-a interesat este fişierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l şteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el menţiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soţia», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge ». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitaţiei: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Fireşte, nu-mi îngădui să vă dau lecţii, dar şi adăugirea de ultim moment, şi formula sînt foarte puţin diplomatice…

Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar aşa, în virtutea inerţiei.

În sfîrşit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fişier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze.

În ce mă priveşte, veţi înţelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituţie care funcţionează astfel şi care lipeşte etichete ca în anii ’50 s-ar afla în totală contradicţie cu convingerile mele.

Cu mare şi tristă nedumerire,
Radu Portocală

Ce spune Ministerul Afacerilor Externe:

Ministerul de Externe a reacţionat, vineri, printr-un comunicat de presă în care anunţă că persoana responsabilă pentru acest incident a fost sancţionată cu avertisment, în comunicatul MAE nefiind menţionat însă niciun nume:

Referitor la situaţia creată la Paris, prin transmiterea unor invitaţii însoţite, în mod eronat si regretabil, de un fişier de uz intern al Ambasadei României la Paris, MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment“, se arăta în comunicatul MAE.

Totodată, MAE a informat că a fost dispusă convocarea în Centrală a persoanei responsabile pentru a da explicaţii în faţa Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din cadrul instituţiei.

MAE a mai precizat că adnotările pe marginea documentului de uz intern “nu reflectă opinia sau aprecierile Ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată“.

Sursa: Comunitatea românilor din Norvegia

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *