S-a tras linie: cum au evoluat valorile pentru exporturi si importuri in Norvegia, in 2014

S-a tras linie: luna trecuta, Norvegia a importat bunuri in valoare de circa 47 de miliarde de coroane, in timp ce exporturile au ajuns la 76,7 miliarde de coroane. Scaderea exporturilor s-a datorat in special scaderii exporturilor de petrol din Norvegia.

binary-214311-54759

Scaderea pretului petrolului din Norvegia a dus la o scadere a exporturilor cu 9 miliarde de coroane

In luna decembrie a anului 2014, Norvegia a exportat petrol in valoare totala de 17,4 miliarde de coroane, adica s-a inregistrat o scadere de aproape 20 de procente, comparativ cu 2013. Asadar, luna trecuta, nivelul de exporturi de petrol era acelasi ca in prima parte a anului 2009, cand criza financiara a afectat acest bun. In decembrie 2014, pretul petrolului era de 460 de coroane, cu 217 coroane mai putin fata de decembrie 2013. Iar numarului barililor a scazut de asemenea luna trecuta. Cu cat? Cu 1,2 milioane fata de luna decembrie din 2013.

Ce s-a intamplat cu gazul din Norvegia?

In ceea ce priveste exportul de gaze din Norvegia, acesta a ajuns la aproximativ 25 de miliarde in luna decembrie. Asta inseamna ca nu se pot observa mari diferente fata de 2013. In total, Norveia a exportat 10,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale in 2014, cu 869 de milioane de metri cubi mai mult fata de 2013. Pretul gazului in decembrie 2014, insa, a fost putin mai mic fata de cum era in aceeasi luna din anul anterior.

Norvegia a cunoscut in decembrie 2014 o crestere a exporturilor de metale, peste si mancare pentru animale

Exporturilor acestor produse a ajuns la 33,2 miliarde de coroane in decembrie 2014: cu 3,9 miliarde de coroane mai mult, comparativ cu aceeasi luna din 2013. Iar exportul de bunuri realizate manual a ajuns la 5,8 miliarde de coroane luna trecuta, ceea ce inseamna o crestere de aproape 23 de procente. Mai exact, Norvegia a exportat mai mult fier si otel. Pretul aluminiului a crescut, insa cantitatea exportata a fost mai mica fata de decembrie 2013.

Cat peste a exportat Norvegia?

Norvegia a reusit sa exporte, in luna decembrie a anuli trecut peste in valoare de 6,2 miliarde de coroane, ceea ce inseamna ca s-a inregistrat o crestere putin vizibila. Este vorba insa de cea de-a cincea cea mai mare valoare a pestelui exportat de Norvegia. Cu toate ca strainii nu s-au mai aratat atat de interesati de somonul norvegian, interesul lor s-a indreptat catre cod si macrou.
Nu in ultimul rand, Norvegia a exportat anul trecut mancare pentru animale in valoare de 826 de milioane de coroane.

Ce s-a intamplat cu electronicele importate de norvegieni? 

Interesant este faptul ca in 2014, norvegienii nu s-au mai aratat asa interesati de achizitionarea unor produse electronice noi (telefoane mobile si calculatoare portabile). Anul trecut, in decembrie, Norvegia a importat astfel de produse in valoare de 611 de milioane de coroane, dar asta inseamna o scadere cu 275 de milioane de coroane fata de importul din 2013.

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.tnp.no 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *