Norvegia e rece si intonecoasa in timpul iernii. Casele norvegiene sunt primitoare, dar copiii de la scoala par la inceput distanti si nu prea curiosi fata de straini.
Scolile nu sunt prea stricte, iar profesorii par mai lipsiti de autoritate decat cei din alte tari. Dar in general scolile sint mai „democratice”, iar atmosfera mai relaxata.
Acestea sunt cele mai frecvente comentarii consemnate pe paginile de dezbateri pentru tineret „Si ;D”, gazduite de Aftenposten. Au fost consemnate parerile a opt elevi de liceu, veniti in schimb de experinta in Norvegia prin programul international AFS, in anul scolar 2012-2013.
Cei opt elevi au venit din sase tari din diferite regiuni ale globului, aflate in general mai la sud si mai calduroase decat Norvegia. Fiecare a locuit impreuna cu o familie norvegiana gazda si a frecventat liceul din localitate.
Povestirile lor despre cum au vazut tara, scolile, oamenii si traditiile reflecta, in parte, diferentele dintre propria lor tara si Norvegia. Pe de alta parte, a scos la iveala cateva lucruri interesante, privite prin prisma recentelor dezbateri privind educatia.
Aproape toti elevii, cu exceptia unui baiat din Rusia, au spus ca Norvegia este mai intunecata si mai rece (pe timp de iarna) decat s-ar fi asteptat. In special doi elevi thailandezi s-au adaptat cu greu la frigul si intunericul din nordul Norvegiei, unde au fost gazduiti.
Tuturor le-a fost greu sa intre in vorba cu colegii de clasa, cu exceptia unei fete din Italia. Doi dintre elevii straini s-au simtit la inceput evitati, pentru ca nimeni n-a schimbat o vorba cu ei in prima zi de scoala. O fata din Mexic a spus ca la scoala din tara ei natala „elevii finlandezi, germani si norvegieni veniti in vizita si-au facut rapid prieteni, dar acelasi lucru nu s-a intamplat cu ea in Norvegia”.
Cei opt elevi au simtit in schimb ca au o mai mare libertate personala in scolile norvegiene decat in cele din tara lor. Uniformele scolare nu exista in Norvegia, fiind in schimb obligatorii in jumatate din scolile din tarile natale. Mare parte din elevii straini erau obisnuiti sa „toceasca” si au descoperit ca aceasta metoda de invatatare nu prea avea adepti in Norvegia.
Metodele de predare din scolile norvegiene sunt mai putin teoretice si cu un accent mai mare pe chestiunile practice. Elevii straini au descoperit ca profesorii norvegieni sunt mai putin pretentiosi decat cei din tarile din care proveneau, ceea ce facea atmosfera din scoala mult mai placuta.
Strainii au mai fost uimiti de generozitatea scolilor norvegiene care le-au dat carti gratuite si, in unele cazuri, laptopuri – un lux de neimaginat in alte tari, chiar si in scolile private. De asemenea, elevii au fost uimiti de dotarile din biblioteci sau cantinele scolare, pe care le-au considerat de-a dreptul luxoase.
Mancarea si bauturile au fost deseori laudate, desi o fata din Italia s-a mirat de pachetelul cu masa de pranz (‘matpakke’), socotindu-l o traditie curioasa, dar perfect acceptabila. O fata din Brazilia a comentat ca la petreceri se pune cam mult accentul pe consumul de bauturi alcoolice si mai putin pe bucuria intalnirii cu alti tineri.
Toti cei opt elevi au spus ca le-a facut placere sederea in Norvegia. Principalele castiguri au fost pentru ei cunoasterea unei alte natiuni, cu limba si oamenii ei.
Una dintre fete a spus chiar ca s-ar intoarce in Norvegia ca sa-si urmeze studiile superioare.
‘Si ;D’ este versiunea de SMS a unei expresii ironice, combinand verbul norvegian „a vorbi” cu emoticonul care face cu ochiul.
Adaptare dupa The Foreigner
grigorica maricica says
Ce sanse are o familie de romani,care pleaca in Norvegia sa munceasca,cu un contract de munca bineinteles,sa-si inscrie copilul de 12 ani la o scoala din Norvegia?