Mesajul unei românce care a venit 2000 de km din nordul Norvegiei pentru a vota la Oslo

Sandra Ronai, o româncă din localitatea Tromsø, oraș situat la două mii de km nord de capitala Norvegiei, a fost să voteze la Ambasada României din Oslo, pentru alegerile prezidențiale. Iată mesajul de încurajare transmis de Sandra, românilor din țară și străinătate, chiar în ziua votului, duminică, pe 16 noiembrie 2014:

”Hai c-am scăpat ușor. Am așteptat doar vreo două ore şi jumătate, şi nici ploaia nu m-a prins pâna la urmă. La coadă, atmosferă veselă, încrezătoare. Studenți, cercetători, vânzătoare, coafeze, electricieni, chiar şi un fizioterapeut-fost-antrenor-de-fotbal.

Le ofer formularul declarației buclucașe, dar nu prea e nevoie: cam toată lumea îl are deja! O doamnă cumpără vreo şase cafele şi le împarte. Oamenii vorbesc tare, râd, fac glume cu Ponta şi cu Vadim. Mă simt ca acasă, e o combinație perfectă de civilizație şi românism.

Personalul Ambasadei îmi pare foarte eficient şi binevoitor: paznicul se asigură de la intrare că avem buletine şi declarații; două domnișoare ni le verifică, în picioare, pe hol; un domn ţine ritmul alert şi ne repartizează la membrii comisiei, care se mişcă şi ei rapid şi fără trăncăneli inutile.

Luat ştampilă, fuga la cabină, “fir-ar ei să fie, tre’ s-o pun peste text”, pus ştampilă peste text, ieșit iute, nimerit urna, predat ştampila, “la revedere, spor la treabă!”, următorul! Şi mai e încă cineva care are grijă să ieșim pe uşa cealaltă, să nu-i încurcăm pe cei care intră.

Se votează ca pe roate, deşi mi se spune că sunt de trei ori mai mulţi oameni ca-n turul întâi. Plec mulţumită şi cu zâmbetul pe buze, lăsând în urmă o coadă ceva mai lungă că cea la care am stat. Sper să apuce toată lumea să voteze.

Hai România, şi curaj şi nervi de oţel celor ce încă mai așteaptă pe la cozi prin alte colțuri de lume! Iar celor din ţara: la vot!”

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

3 Responses to Mesajul unei românce care a venit 2000 de km din nordul Norvegiei pentru a vota la Oslo

  1. Laura spune:

    Felicitări si respect Sandra, și tuturor celor care au votat, am văzut și familii cu copii mici, sau femei insărcinate; mult respect acestora !! Văd acum că suntem 4,115 Români pe această pagină a jurnalului de Nord dar voturi, au fost doar 1,900. Cu siguranță, mulți au fost în aceeași situație cu a mea sau cu alte motive, neavând posibilitatea să meargă la vot ! Sunt in Reykjavik capitala Islandei, de un an de zile, am doar un amic aici, de puțin timp stabilit și el care la rândul lui nu cunoaște mulți alți Români aici. Cu puținul timp petrecut impreună, discutând despre asta și cu puținul timp petrecut pe internet, nu am reușit să aflu mai devreme despre secția de votare la Oslo, Norvegia… imi pare nespus de rău că nu am ajuns să votez 🙁 fiecare vot contează !! Cu siguranță aș fi votat Klaus Iohannis !!! Viitorul României începe acum !!! Bravo Romania !!!

  2. jojo spune:

    Felicitări si respect Sandra

  3. Akos spune:

    Si noi am venit 3 masini din Stavanger si una din Bergen 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *