Mesaj catre România:  Opriti taierea ilegala a padurilor!

”Noi, românii din Scandinavia, condamnăm ferm indiferența, nepăsarea, iresponsabilitatea și reaua voință cu care sunt tratate în România problemele de mediu, de către clasa politică, administrația țării și, uneori, chiar de către simplii cetățeni.

Salutăm și apreciem poziția societății civile din ultimele zile, din România și din diasporă, care solicită o reacție din partea tuturor românilor și cheamă cetățenii la proteste pașnice împotriva despăduririlor masive și defrișărilor ilegale.

Conștientizarea, în sfârșit, a pericolului la care ne expunem cu toții, după dispariția a jumătate din pădurile României,  într-un timp record, fără a se planta nimic în loc, și luarea de atitudine pentru stoparea acestui fenomen este vitală pentru întreaga societate românească și pentru generațiile viitoare.

Noi, românii din Scandinavia, susținem moral și material, dacă va fi necesar, orice formă legală de protest civic, care atrage atenția asupra distrugerii mediului, a exploatarii nerationale și excesive a resurselor naturale, cu consecinte nefaste si ireparabile..

Solicităm autorităților românești competente, în special Parlamentului României, Președinției și Guvernului  să emită și să aprobe legi care să protejeze distrugerea pădurilor prin tăiere necontrolată și să asigure o dezvoltare durabila a comunităților fara epuizarea resurselor existente. Cerem:

– măsuri și programe clare privind exploatarea / valorificarea resurselor naturale și politicile de mediu pe termen lung;

– stabilirea unei cantități maxime rezonabile de lemn care se poate tăia anual și impunerea plantării de puiet în locul arborilor tăiați;

– asigurarea accesului cu întâietate la exploatarea lemnului a operatorilor care procesează cu plus valoare (mobilă, nu cherestea);

– dreptul comunităților locale de a avea prioritate (drept de preempțiune) la resursele naturale (recunoscut în majoritatea țărilor europene).

cioateSolicităm Poliției Române, procurorilor și judecătorilor să se autosesizeze și să condamne tăierile ilegale, fie că sunt făcute de simple persoane fizice sau de marile companii din industria lemnului.

Solicităm, de asemenea,  instituțiilor de educație din România să lanseze programe de protejare a mediului, pentru conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor, în special a tinerei generații.

Dragi români, care astăzi protestați în stradă împotriva abuzurilor și ilegalităților, nu sunteți singuri! Noi, românii din Scandinavia, suntem alături de voi, pentru o Românie demnă, frumoasă și sănătoasă, pe care să o lăsăm copiilor noștri.

Suntem atenți la deciziile care se iau la București și vom reacționa. De asemenea, vom contacta forurile europene și organizațiile de mediu internaționale pentru a le informa despre exploatarea devastatoare cu consecinte nefaste pe termen lung, acest jaf național și ”genocid” care are loc asupra pădurilor României, prin tăierile masive și ilegale, cu acordul tacit al oficialităților politice și administrative românești.

Demnitate și responsabilitate!”

Federația organizațiilor românești din Scandinavia (FORSA):

Asociația românilor din Danemarca (Constantin Pădure)

Intresseföreningen för Rumäner i Sverige (Gabriel Ursescu)

Initiativa Solidaritate pentru Romania (Suedia)

Asociația românilor din Norvegia (Emanuel Sorin Cioacă)

Comunitatea românilor din Norvegia (Sebastian Sava)

Jurnal de Nord – publicație românească din Norvegia (George Dorian)

Sursa: Facebook

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

2 Responses to Mesaj catre România:  Opriti taierea ilegala a padurilor!

  1. Barbu Emilian spune:

    De ce sunteti pasrsivi mai ,,romani de bine” purtatori de lumina pentru Romania si pentru noi romanii ce traim in Tara? Chiar intr-atat e de mare nerusinarea voastra, oncat va faceti ca nu vedeti ca Ponta ala raul si comunistii aia nemernici si-au facut de fapt treaba inca din tomana anului trecut, ca au dat un Cod Silvic BUN, dar pe care alesul lui dumnezeu pe nume iohanis claus viermer, pe care voi cu inflacare si dragoste netarmurita l-ati ales si a zis..,,PAS”? De ce sunteti porci si-ii bagati la gramada pentru aceasta mersvie PE TOTI, si nu cum e firesc si obligatoriu, pe SINGURUL VINOVAT, porcul vanzator de copii si de tara pe nume iohanis claus verner? AAA… sa cred ca nu va place sa va priviti asa cum sunteti de fapt : niste DEMENTI stricati la creier care din nefericire ajungeti sa imi hotarati si mie soarta?

    • 6 Sivan spune:

      Bravo,domnul George Dorian si multumiri tuturor celorlalti semnatari ai protestului.Felicitari pt aceasta luare de pozitie,hotarata/ transanta.Multumim pt acest jurnal de nord si pt tot cea ce faceti bine.Shalom !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *