8 Martie

De Aurora Kanbar

În această dimineață sub lumina blândă a soarelui de afară, lenevind la cafea cum îmi place de obicei sâmbăta, am răsfoit publicațiile zilei în căutare de teme pe ziua femeii. Și ca în fiecare an n-au lipsit elogiile și omagiile.

Femei celebre, femei de știință, femei care au schimbat istoria, femei geniale, femei deosebite, femei încântătoare… femei obișnuite, femei mame, femei devotate, gospodine, bunice, prietene, vecine, colege… un alai fără sfârșit de femei, din antichitate, din renaștere, din evul mediu, din fiecare secol și din vremurile noastre.

La urmă de tot o femeie mai puțin elogiată, mai puțin omagiată, fără zi internațională și căreia nu i s-a ridicat niciodată vreo statuie, aici dacă îl ignorăm pe împăratul Hadrian, singurul despre care istoria antică ne spune că i-a construit o statuie soacrei sale Matidia pe care o prețuia nespus de mult…

Soacra, această femeie cu renume de a fi nemulțumită, nesuferită, dominantă, intrigantă, o rivală imposibil de învins și o persoană a cărei prietenie nu poate fi câștigată în veci, soacra este acea femeie pe seama căreia s-au făcut cele mai multe glume din toată istoria omului, la toate popoarele fără excepție

În zilele noastre există chiar studii importante și grade universitare obținute pe studiul soacrei în context familial și social! Doar două exemple aici pentru cei ce vor să ”aprofundeze” tema, Signe Saxe Jessen și Gertrud Saeter, două femei care nu numai că încearcă să înțeleagă rolul soacrei dar și caută soluții pentru ca relațiile familiale în care este implicată soacra să funcționeze.

Ele au ajuns la concluzia, deloc surprinzătoare, că soacra este o mamă în fond, una poate cu exces de zel, alta doar binevoitoare dar într-un mod greșit interpretată de cei cu care are de-a face, o mamă care poate că își depășește atribuțiile când fiul sau fiica sa se căsătorește, uitând că ei nu mai sunt copii.

Conflictele și fricțiunile se rezolvă mult mai ușor sau dispar într-o familie dacă toți, inclusiv soacra, devin conștienți de noul lor rol. Și dacă tot e vorba de experți să urmăm sfatul și noi, femeile, care avem soacre, vom fi soacre sau vom avea de-a face cu o soacră, niciodată, dar absolut niciodată!, să nu facem caz dacă vom auzi una dintre miile de glume de felul acesteia:

”Bărbatul intră într-un bar cu un zâmbet până la urechi.
-De ce ești așa de vesel azi, întreabă barmanul.
-Tocmai ce mi s-a furat mașina, răspunse omul.
-Bine, dar ăsta nu-i un motiv de veselie…
-Ba bine că nu!… soacră-mea este pe bancheta din spate…”

La mulți ani femei, mame, soții, iubite, prietene, colege… și soacre!

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *