Cuvantul anului in Norvegia: „fremmedkriger”, care inseamna „luptatori straini”

Persoanele care pleacă în altă țară, cu scopul de a lupta pentru idealurile lor reprezintă o sursă de inspirație pentru norvegienii care inventează cuvinte noi. Mai exact, în fiecare an, majoritatea țărilor inventează cuvinte noi, dar multe dintre ele sunt folosite o perioadă scurtă, iar apoi sunt uitate, neputând fi introduse în uzul comun.

Un ziar internațional a realizat un top cu 13 cuvinte dintre cele care au fost inventate în diferite limbi și care au reușit să intre în uzul comun. Iar primul în listă este un cuvânt norvegian. Este vorba despre „fremmedkriger”.

Acest cuvânt a fost adoptat în norvegiană în mod oficial. Consiliul Norvegian de Lingvistică a listat cuvântul „fremmedkriger” în rândul celor normale. El înseamnă practic „luptători străini” și a fost desemnat cuvântul anului în Norvegian. Cuvântul se referă la persoanele care pleacă din țara natală pentru a lupta pentru idealurile lor. Termenul a fost deja folosit la știri, după ce s-a aflat că mai mulți norvegieni au plecat în Siria și Iraq pentru a luptat pentru ISIS.

Cuvântul „fremmedriger” a câștigat în fața altor invenții. Este vorba despre „mobilnakke”, care înseamnă „gât mobil” și se referă la durerea provocată atunci când stați prea mult într-o poziție rea, viral, emoji și deleokonomi, care înseamnă „a împărtăși economia”).

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.tnp.no

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

One Response to Cuvantul anului in Norvegia: „fremmedkriger”, care inseamna „luptatori straini”

  1. 6 Sivan spune:

    Multumim,Lidia Rusu! Ar fi interesant de stiut nr si nationalitatea acestora,fiindca mi-e tare greu sa cred ca un bastinas/normal ar face asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *