Rumenske Filmdager – Oslo Cinemateket

Den nye rumenske filmen fortsetter å overraske og oppnår stadig internasjonal anerkjennelse. Det Rumänske Kulturinstituttet presenterer et bredt utvalg av nye rumenske filmer 18.-20. november, både spillefilm, dokumentar og kortfilm, laget i ulike stiler og om ulike temaer.

Det at så mange av filmene blir valgt ut til internasjonale festivaler, og det at flere av dem har narrative likhetstrekk, har gjort at mange har begynt å snakke om den nye bølgen i rumensk film – selv om mange av filmene og filmskaperne har ulik stil, estetikk og kunstneriske intensjoner.

Den nye rumenske filmen fortsetter å overraske, og hvert år bringer en ny internasjonal utmerkelse til en rumensk film. Et av de siste eksemplene er Corneliu Porumboius The Treasure, som vant Un Certain Regards talentpris på filmfestivalen i Cannes tidligere i år.

Det Rumänske Kulturinstituttet er stolt over å kunne presentere et bredt utvalg av nye rumenske filmer, som spenner fra spillefilmer til dokumentarer og kortfilmer, laget i ulike stiler og om ulike temaer. Et hovedtema gjør seg likevel gjeldende i disse produksjonene: complicité.

Filmene skildrer hvordan menneskelige relasjoner utvikler seg avhengig av hvordan man deler eller tildekker informasjon, følelser, håp og livsinnhold. The Treasure handler om drømmer og om skattejakt. I One Floor Below handler det om å holde på hemmeligheter. Fortidens sår helbredes i After the Silence – What Remains Unsaid Does Not Exist? I The Bucuresti Experiment konstrueres det en konspirasjon. I Toto and His Sisters er tre søsken overlatt til seg selv mens moren er i fengsel.

Fem lange og syv korte filmer vil gi deg et inntrykk av Romanias svært interessante filmproduksjon, og introdusere deg for etablerte og prisbelønte filmskapere som Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Alexander Nanau, samt yngre og mer eksperimentelle regissø- rer som Vanina Vignal, Tom Wilson og Tudor Cristian Jurgiu.

Ioana Leca, Projektkoordinator, Rumänska kulturinstitutet
rumensk filmdagerKjøp billetter her: http://www.cinemateket.no/aktuelt/arkiv/rumenske-filmdager

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *