24. jan, Bergen – Romania på menyen. Velkommen til en opplevelsesrik dag om Romania!

Europabevegelsen i Hordaland ønsker å fremme forståelse og respekt mellom folk og land i Europa.

Vi starter vår møteserie «Europa på menyen» med å presentere Romania i en rekke arrangementer på Universitetet i Bergen, i Bergen Næringsråd og på Litteraturhuset.

Vi avslutter dagen med rumensk festmåltid på Nøsteboden.

Kl 10.15 – Gjesteforelesning Universitetet i Bergen, Virgil Nitulescu (Romanian Peasant Museum) «Traditional Romanian Art»

Kl 12.30 – Gjesteforelesning ved Universitetet i Bergen, forfatter, kritiker og journalist Marius Chivu: Modern literature in Romania

Kl 11.45 – Romanian business delegation presentation – Bergen Chamber of Commerce

Litteraturhuset

Kl 14.30: Romania – et overraskende og spennende reisemål for nordmenn

Romania topper ikke statistikken over Nordmenns reisemål. Årsaken er at mange ikke kjenner til mulighetene i dette vakre landet som deles av Karpatene og som grenser mot Svartehavet i øst; historisk påvirket av Ottomansk islam, russisk-ortodoks kirketro, fransk kultur og impulser like fra Det fjerne Østen.

Rumensk språk hører til den latinske språkgruppen som fransk, spansk, italiensk og portugisisk. Romania er en latinsk øy i et stort slavisk landskap. Romanias ambassadør til Norge; Hans Eksellense Daniel Iontia og hans reisefølge vil gi mange gode grunner for å legge neste ferie til Romania. Hva vet DU om moderne rumensk vin, for eksempel?

Kl 15.30: Norge-Romania 2-2?

Romania og Norge møtes flere steder enn på fotballbanen. Romania kommer høyt opp på listen over EU-land som Norge samarbeider med gjennom EØS-avtalen. Fra 2004 har landet mottatt over 100 millioner EURO (ca NOK 800 millioner) fra Norge og € 306 millioner vil komme i neste periode.

Blant annet er det satt av over 100 millioner kroner til prosjektsamarbeid mellom forskere i Romania og Norge. Hva brukes pengene til og hva får vi igjen for dette? Møt viserektor for internasjonalisering ved Universitetet i Bergen, Anne Christine Johannessen, seniorrådgiver Tom Tjomsland, Utenriksdepartementet med ansvar for bilaterale relasjoner med Romania, samt Romanias ambassadør til Norge, Daniel Ionita. 

Kl 16.30: «Hva tenker vi om hverandre?» Vanlige rumeneres møte med Norge…

Alt for ofte blir rumenere feilaktig assosiert med Roma-folket.  Dette gir grunnlag for en urettferdig beskrivelse av realitetene. Det er mange fra Romania som har slått seg ned i Bergen og som stortrives med jobb og familie. Hvordan er det å være rumener i Norge? Møt professor dr.med Daniela Costea,  arkitekt Zsolt Nagy og tannhelsesekretær Monica Epure. 

Kl 18.00: Litteraturen som pustehull i Romania
Om litteraturens plass i det post-kommunistiske Romania.

Marius Chivu er født I 1978 og er utdannet ved Universitetet i Bucuresti. Chivu arbeider i Romania som forfatter, oversetter, kritiker og journalist. Han har skrevet flere bøker og har oppnådd å bli nominert til «årets bok» i 2012 av magasinet Romania Literary. 

Kl 20.00: Rumensk festaften
Inviterte gjester får smake rumensk mat og drikke. Nøsteboden.

Vert: Ambassadør Daniel Ionita, Romanias ambassadør til Norge

Europabevegelsen

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *