Rom = etnisk gruppe som ofte også betegnes som sigøynere

Betegnelsen brukes om grupper som har røtter tilbake til innvandringene til Europa på 1300- og 1400- tallet .

 Navnet rom har vært forklart med punjabi ordet ” ramante ” som betyr å vandre , eller Rama , en sentral gud i det store indiske eposet Ramayana .

 Uansett har det ingenting å gjøre med landet Romania. Romfolket kan sammenfattes slik : De er enormt annerledes .

 Noe tradisjonelt hjemland har de aldri hatt , aldri har de vært bundet til et spesifikt geografisk område .

 Den første sikre kilden på romfolk i Europa er fra Serbia i 1348 . I den første perioden tyder mye på at de ble godt mottatt . De fremsto som pilegrimer .

 Men i løpet av et hundreår snudde stemningen . Anklager om kjetteri , svartekunst , og kriminalitet haglet . De ble sett på som omstreifere , tiggere , magikere, spåkoner , dyktige håndverkere , hestehandlere , musikere , sangere og dansere.

Romfolket/ sigøynerne er kjent som et vandrerfolk , men allerede tidlig var mange bofaste i lange perioder . Andre valgte vandrelivet , med det resultatet at de ikke ble innlemmet i samfunnet .

 Giftermålene ( her foregår mye tvangsekteskap blant mindreårige ) utenfor egne rekker har vært få opp gjennom århundrene .

Den første kilden som forteller om lovgivning mot romfolk , er fra Luzern ( Sveits ) i 1471 . Der ble det vedtatt et forbud mot å gi romfolk husly eller mat .

 På 1500-tallet innførte så å si alle vesteuropeiske land stadig strengere lover og regler som rammet romfolket ; sanksjonene var henrettelser , lemlesting , piskestraff og slaveri .

 En nærmest endeløs flukt var innledet , og gjennom hele 1500-og 1600-tallet pågikk forfølgelsene med uforminsket styrke .

 I 1514 oppmuntret myndighetene i Sveits til ” sigøynerjakt ” , og i Augsburg ( Tyskland ) ble det utstedt ordre om å drepe alle sigøynere ( kvinnene skulle voldtas før de skulle drepes ) .

 I Østerirrike under keiserinne Maria Theresia ( 1717-1780 ) ble det brukt andre metoder ; sigøynerne ble fratatt sine hester , og hjulene på deres vogner ble ødelagt . Slik skulle de hindres i å reise , sli skulle de bli nyttig arbeidskraft . Alle barn over fem år skulle tas fra foreldrene og sendes til oppfostring i bondefamilier .

 tiganI Romania kom sigøynerne ingen vei , der var et stort antall sygøynere slaver .

 Spania ett lyspunkt ?  Der skapte sigøynerne flamencoen , noe mange spanjoler helst ikke vil høre om .

 ” Høydepunkt ” i Nazi-Tyskland .Det er anslått at minimum 500 000 rom / sigøynere døde i utryddelsesleirene .

 Da jernteppet fra 1945 senket seg over Europa , ble de mange romfolkene i de nye kommunistiske statene i øst ikke åpent diskriminert .Samtidig omtales bosettingspolitikken i denne perioden som ” svært hardhendt ” og mange romfolk ble gjort bofaste .Men de fikk også jobb og en plass i det sosiale systemet .

 Da østkommunismen raknet 1 1989 , raknet også økonomien , og et stort antall arbeidsplasser forsvant . De ofte ufaglærte romfolkene sto dermed på bar bakke . Og uten statlig , dempende kontroll fikk de århundregamle holdningene igjen blomstre ; rasistiske utsagn florerte , fysiske angrep var ingen sjeldenhet . Ungarn og Tsjekkia anses som verstinglandene .

 Fattigdommen og aggresjonen i øst mot romfolket har de siste par tiår drevet mange av dem vestover ; Vest-Europa har opplevd en ny innvandringsbølge .

 Italia , Frankerike , Tyskland kaster romfolket ut ( mot Øst-Europa ) men dem kommer tilbake hver eneste gang .  Romfolket kastes tilbake mot Øst-Europa i den tro at dem er statsborgere av Ungarn , Tsjekkia ,Romania , Bulgaria , osv . Men det er feil å drive kasteball med romfolket . Romfolket er statsborgere av Europa nå når det ikke finnes grenser mellom landene i Europa .

 Det må komme en europeisk løsning på dette med romfolket

 Romania er et land med latinske tradisjoner. Som Portugal, Spania, Frankrike og Italia snakker de et latinsk språk og ROMANIA heter landet fordi ROMERRIKET strakte seg dit og befolkningen er stolte av sitt opphav, faktisk er språket rumensk nærmere latin enn italiensk..

 At romfolket hele tiden blir karakterisert som “rumenere” er jo rimelig kjipt for stolte rumenere som ikke liker å bli assosiert med sigøynerne som reiser rundt i Europa.

 Rumenenere er dessuten et svært tolerant folk og det er jo nettopp derfor at romfolket en gang slo seg ned i det landet.

 Helt drøyt av media å hele tiden skrive om “rumenere” som gjør ditt og datt når det er romfolk de snakker om, det blir som om sigøynere fra Norge skulle karakteriseres som “nordmenn” dersom de dro til Romania og skapte tullball der nede .  

Romfolket kommer fra India, viser gener

 Romfolket kom fra områder nord og nordøst i India for rundt 1500 år siden, viser genstudier.

 Europeiske forskere har analysert arvestoffet til 13 forskjellige grupper av romfolk. Resultatene stemmer med tidligere analyser av språket.

 Romfolket har ingen nedskrevet historie, men er den største minoritetsgruppen i Europa, med 11 millioner medlemmer, mer enn innbyggertallet i land som Hellas, Portugal og Belgia.

 Romfolket kom først til Balkan, og spredte seg så utover i Europa for omtrent 900 år siden, ifølge en pressemending fra tidsskriftet Current Biology, der resultatene er publisert. (forskning.no/ac)”

 Det er stor forskjell mellom sigøynere / romfolk og rumenere .

 Sigøynerne/romfolk har beholdt tradisjonen fra India med tvangsekteskap av barn ( helt nede i 12 – 14 års alderen ) . Romfolk elsker friheten ( å bo ute i naturen / parken / utkanten av skogen med dans og musikk ) mer enn noe annet med det resultatet at regler, lover og plikter er helt fremmede for dem.

Fra: Romanian Community in Norway

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *