Denne uka i Romania | NASJONALDAGER

Nasjonaldager kan være så mangt. Fra eksatisk og pompøs nasjonalisme til hyggelige måltider med venner og slekt under flagget.

I Romania er nasjonaldagsfeiringen fortsatt en slags pågående bevisstgjøringsprosess om at det er ok å være rumensk. Tross alt. Tross Cameron og Daily Mail og VG og Schengennektere.

Joda, vi får militærparader med ex-konger og statsministre i år også, kanskje større og flottere enn noensinne siden han dere vet ble skutt i Tirgoviste. Over 1 mill euro skal paraden koste.

Men det blir ikke nasjonalt pompøst utover det akseptable fordi alle vet at fasadene ikke er all verden uten EU, USA og NATO. Og i herlige Romania er det hele fulgt opp med fasole og pølser i parken rett etter, og barneforestillinger og folklore på diverse lokale teatre som har sett sine bedre dager da statstøtte var intravenøst. Men det swinger likevel.

I min lille by er det rumenske flagg i alle gatene og plakater med ” JEG ER STOLT OVER Å VÆRE RUMENSK ” på alle stolper og holdeplasser. Noen innfødte rister på hodet over dette enkle budskapet, andre ser overrasket på plakatene, mens den andre halvdelen nikker i det skjulte som om de skulle være redde for at noen ser dem.

Åkke som, nasjonaldag er flotte greier i Romania. Først og fremst fordi vi har nok et påskudd til å samles ute uansett vær for å grille MICI og drikke øl i passende og upassende doser. Jeg sier som USA sin tidligere ambassadør i Romania: ” Dere rumenere har mange problemer og utfordringer, men dere kan jaggu kunsten å kose dere sammen og ha det moro! “

Ha en fin nasjonaldag alle sammen!

Tor Ghitza – snart i en park ved den rumenske Svarthavskysten

Destinasjon Romania

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *