Sa moara Romeo !

Zilele astea am fost ceva mai tacut. Stiu ca e ceva rar, dar mi se intampla si mie uneori. Adevarul e ca ma mai apuca nostalgia si dorul de tara si atunci intru intr-o melancolie blegoasa, iar ca urmare a sus amintitei blegosenii nu mai comunic la fel de eficient. Sigur ca am trecut de destule ori prin asemenea situatii si am capatat experienta in a ma scoate singur din treaba asta.

Mos Gherilla m-a invatat si el unele trucuri, iar cel mai des folosit e cel de a urmari un program tv de la noi. Dar unul din ala gen stirile de la ora 5. Sau Schimb de mame, sau era schimb de tute? Nu stiu! Nu mai conteaza. Cert e ca atunci cand vad cat de efervescenti sunt ziaristii microfonati de la stirile de la ora 5, si cum explica ei cine, ce si cum s-a sinucis in baie spanzurat de ..clanta de la usa, ma dau lacrimile! De bucurie ca am plecat de acasa si nu am invatat la facultate in Romania sa fiu ziarist de 2 lei si sa ma fac de ras pe la televizor.

Bine ei saracii nu sunt constienti de cat sunt de penibili. Nu isi dau seama cat de aiurea e tonul catastrofic pe care il folosesc si cat de prostesc pare atunci cand isi transmit legaturile unul la altul, in stil americanesc. Nici nu isi dau seama ca fac o emisiune de stiri perfecta pentru a iti induce cel putin o depresie si care nu ii e de folos nimanui. Dar sunt destui psihopati la noi care o urmaresc si care au facut un obicei din a urmari o asemenea pacoste de emisune.

La schimbul de mame e mai hazliu ca asa mai vezi ce mai tine lumea prin casa. Ce perdele, vase si restul, sincer nu pot comenta prea mult pe marginea emisunii caci dupa 5 minute inchid si plec din fata televizorului , parca de frica sa nu devina contagioasa cumva prostia debitata in acel spatiu de emise.

Simpla reteta mea de a ma vindeca de dorul de tara, nu? Doar cand nu mai functioneaza nici asta atunci trag o fuga la noi si in maxim 3 zile nu stiu cum sa fug de acolo. NU imi reneg originile sau tara! Sustin cu tarie tara mea. Tara mea aia formata din intelectuali sau din tarani cu bun simt cu palmele batatorite de munca campului.

Si oricine ar spune ca sunt un sclifosit caruia nu i se ajunge cu prajina de rahat la nas am ce sa-i raspund. Inteleg nationalismul in felul meu si imi iubesc tara, de aia mi se face dor de ea. Refuz categorig pitiponceala, prostia, involutia, manelismul, etc. Si din pacate toate astea devin pregnante si dominante in Romania de parca cineva sau ceva ar vrea sa distruga tot ce e bun in tara aia.

Ca sa calmez totusi cursul ,,discutiei’’ si sa ma calmez pe mine, am ascultat sfatul lui Mos Gherilla. Am cautat sa vad un film. Pe un program oarecare (nu am sa ai fac reclama ). Si am gasit! Titlul m-a fascinat: ,, Sa moara Romeo!’’ Mai sa vezi ca astia au facut film cu rromales…o fi Kusturitsa? Cand colo vad pe Jet Lee in rol principal. Si cum de la rromales practicant de tambal pana la halitor de orez practicant de kung-fu, distanta e mare am cautat pe net… De fapt titlul fimului era ,,Romeo must die’’.

Mi-a trecut si de film si de tot! Mai ales cand mi-am adus aminte ca am vrut candva sa ma angajez traducator la respectivul post de tv. Dar nu s-a putut pentru ca nu aveam nu stiu ce hartii. Degeaba am incercat eu sa demonstrez practic abilitatile mele, dobandite in timp indelungat de trait si vorbit simultan si romana si alte 2 limbi. NU aveam hartia necesara si nu eram apt!! Lasa ca au luat un dobitoc care a tradus excelent titul ,,Romeo must die’’.

Ma consolez la gandul ca poate nu sunt singurul care a observat asta si incerc sa le caut o scuza oamenilor astia. Poate ca vor sa devina foarte accesibili minoritatii rrome si chiar sa integreze cativa din ei. Admirabila initiatva. Dar sa incepi cu : ,, Sa moara Romeo’’? Cu ce continua? Cu sa mora Benone? Emisiune educativa de sustragere a portofelelor in autobuzul 139. Sau emisiunea de divertisment si moda la nunti ,,Zi! Sa-ti coaca ochiul!’’?

Codruț Boltoc

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *