Minoritar (vicios) neprotejat

A mai trecut o saptamana plina de polemici intre mine si Mos Gherilla, saptamana in care am reusit sa ajungem, totusi, la un acord. Totul a inceput cand, marti, mi-au cazut ochii, intamplator, pe o stire din Romania! Am zis ca o sa incep sa vad si eu ce se mai fura prin tara si de data asta am ramas perplex!

In respectiva nota informativa mi se aducea la cunostinta ca: cinci persoane au fost prinse de oamenii legii cand faceau trafic cu… broaste! Da, ati citit bine. BROASTE. Si astia cinci nu cautau broscoiul fermecat intre ele, ci chiar le traficau.

Adica braconau randurile batracienilor pentru a le vinde la restaurantele cu specific Italian din Brasov.Nefericitele oracaitoare in loc sa ajunga sa fie sarutate, in speranta vreunei aparitii princiare, isi dadeau duhul in tigaile nemiloase ale bucatarilor din urbea transilvana!

Dramatic pentru cei cinci magnifici e ca ,,Rana temporaria’’ sau pe romaneste ”broasca rosie de munte”, este o specie protejata, iar fiind recoltate din interiorul unui parc national, se considera braconaj si deci infractiune. Ma rog, in articol nu se dau detalii despre ce urmeaza sa se intample cu amaratii aia de au vrut si ei sa faca un ban, muncit cat de cat , caci nu cred ca e usor sa topai pe munte dupa racanitoare.

DAR!!! Nici nu am vazut pe vreun psiholog de ziar sa despice firul in patru. Adica, ce i-a indemnat pe oamenii aia sa se dedea la asa fapta incomensurabil de barbara? Lacomia? Prostia? Care ar fi conjuncturile socio-psiho-economice ce i-au determinat sa comita asa crima impotriva clasei batraciene? Nimic din toate astea.

Si cum psiho-ziaristul de serviciu care apare in situatii de criza, gen divorturi ,incarcerari si parastase, si care, mai mult ca sigur, a dormit cu cea mai moale parte a spatelui pe cap, ametit probabil de emanatiile creierului mult prea solicitat, a ratat stirea ca sa o comenteze in mod profesionist, mi-am permis eu sa trag o concluzie in timp ce Mos Gherilla imi umplea capul cu altceva. Dar o sa ajung si la Mos,mai incolo caci ca intotdeauna discutiile cu el pleaca de la un punct si ajung unde nici nu te astepti.

Deci. Am tras eu concluzia in cazul celor cinci! Au comis abominabila fapta din cauza foamei (sa scriu cu litere mari?). Da, de foame. De aia s-au dus pe racoare, la guri de izvoare…si au cules in traistute / zeci de broscute. Gata cu poezia ca e de jale. Adica aia cinci cu zece plase de racanitoare, care oricum se pot inmulti in conditii propice la niveluri de calamitate naturala, or sa aiba cel putin dosare penale, adica o tinichea de coada toata viata ca le-a fost foame.Asta in cel mai fericit caz! Caci pot chiar sa infunde puscaria. Oricum smecheri oamenii!! Daca lor le-a fost scarba sa le manince le-au vandut altora carora nu le era scarba sa o faca. Aici îi condamn eu.

Doar ca acum intra Mos Gherilla cu concluzia lui. M-a facut ignorant. Dar ignorant la modul accentuat si cronic prin felul in care o spunea. ,,Pai e specie protejata, bai zevzecule!’’ mi-a zis. Aha. Si cine îi protejeaza pe aia cinci de foame? Asta nu e o scuza sa braconezi sau sa furi, dar e un pic cam deplasat sa auzi un verdict dat de un judecator pentru braconaj de broaste!!

Numai ca de aici a inceput devierea discutiei catre alte planuri si va asigur ca Mos Gherilla se pricepe sa scoata untul din om cat ai zice ,,oac’’ . Mi-a pus in fata tema rromilor. Si fiindca s-a lovit de intransigenta parerilor mele de nestramutat, generate mai ales de zicala ca nu ai sa vezi cuc sa cloceasca nici pe rromales sa munceasca, si-a permis sa ma eticheteze ca si xenofob.

Cand a ajuns la discutia despre micsuneii si micsunelele care au dat dosul pe de-a-ndoaselea si au transformat notiunea de ,,hetero’’ in ceva demodat, iar cei care inca se mai agata de asa concept deja sunt invinovatiti pentru a fi normali in fata naturii si a lui Dumnezeu… chiar a sarit calul Mos Gherilla! Mi-a zis ca sunt homofob.

Sa nu mai zic ca atunci cand i-am povestit ca daca mergi in multe orase europene si numeri primii zece oameni intalniti pe strada, sapte sunt de culoare, m-a facut rasist. Desi, eu nu am facut decat o constatare fara sa comentez. Iar cand mi s-a umflat pieptul de mandrie cand mi-am auzit imnul tarii, m-a facut nationalist.

Toate discutiile au durat mult mai mult si sigur nu vreau sa va plictisesc cu ele, asa ca, aveti parte doar de un rezumat. Dar dupa ce mosul mi-a târât personalitatea prin noroiul etichetelor de ignorant, xenofob, rasist, homofob, nationalist si asa mai departe, tot el mi-a intins un colac de salvare. Mi-a zis ca, din pacate, traim dictatura minoritatilor si prin prisma tolerantei de fapt discriminati sunt cei majoritari si cei normali.

Asta e, ce sa fac? Dar mi-am adus aminte ca e si o parte buna in toate astea. Au avut ele autoritatile grija de mine, sa nu ma mai lase sa fumez in locurile publice. Si uite cum tremur ca un catel la vaccinat in fata barului, cu cafeaua amortita in ceasca si imi savurez tigarea, ingrijorat ca poate asa ma captusesc cu o pneumonie. Cine protejeaza un minoritar vicios ca mine acum?

Codruț Boltoc

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

One Response to Minoritar (vicios) neprotejat

  1. Marius spune:

    Superb articol cu o aciditate umoristică în doză suficientă.O întrebare pt.Moşul de când a fi patriot,a fi naţionalist a devenit în vocabularul său,un sentiment malefic similar cu extremismul?Păi dacă e pe aşa,să interzică Gerilosu şi ai săi zilele naţionale,imnurile,steagurile etc.tot ce ţine de naţionalitsme/patriotisme apoi să meargă să le spună asta americanilor,ideile lor anti şi sunt curios ce forţe o să-i apere ,,şforţa”mulţimii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *