Pasaportul norvegian va avea un nou design: iata cum va arata documentul

În luna februarie a acestui an, Directoratul Poliției Naționale din Norvegia a lansat o competiție pentru a găsi un nou design pașapoartelor norvegiene. Iar ieri a fost desemnat câștigătorul. Este vorba despre o companie de specialitate din Oslo, care a reușit să impresioneze juriul prin realizarea unui design îndrăzneț pentru pașapoartele norvegiene, un design care surprinde identitatea națională.

Dacă pașaportul este un simbol al identității naționale, atunci cu siguranță noul design este reprezentativ și întărește reputația acestei țări: o destinație frumoasă, un loc al naturii.

Câștigătorul competiției a fost desemnat studioul de design Neue. Acesta a realizat un design unic pentru noul pașaport norvegian, care va pune în valoare peisaje naturale din Norvegia, desenate cu linii fine. Coperta va fi una modernă, ștampilată cu auriu și va avea culori neobișnuite, cum ar fi alb, turcoaz sau roșu pentru imigranți.

pasport1

Când sunt puse sub lămpi cu ultraviolete, paginile din interiorul noului pașaport vă vor arăta luminile nordice sub cerul liber, acest detaliu adăugând un sens intrigant și interesant acestui document.

Toți norvegienii au o relație deosebită cu natura. Mediul înconjurător este o parte din istoria noastră și ne definește ca țară”, a explicat Gorill Kvamme, din partea studioului Neue, care explică faptul că întreg conceptul a apărut în timp ce căutau „esența a ceva”.

pasport2

Reprezintă vasta varietate a naturii și peisajelor din Norvegia, ce este relevantă pentru noi toți, chiar dacă ați locuit aici întotdeauna sau abia ați primit cetățenie norvegiană”, a continuat Gorill Kvamme.

Admirând noul design, juriul a aplaudat idea: „Ilustrează atât identitatea norvegiană și totodată ne face să fim siguri că pașaportul va fi văzut ca un document de mare valoare”. De asemenea, juriul a mai spus: „Designul este atractiv și elegant, culorile sunt subtile și ideea peisajelor este uimitoare. Din punct de vedere estetic, peisajele sunt motivele care dau pașaportului o înfățișare nouă. Juriul apreciază simplitatea soluției care ne-a fost oferită”, au adăugat membrii juriului.

În continuare, Neue va lucra îndeaproape cu Directoratul Poliției Naționale pentru a găsit metoda prin care să pună noul design în echilibru cu așteptările legate de securitatea pașaportului: acest lucru nu poate fi discutat deocamdată în detaliu. Nu s-a stabilit încă data exactă de când norvegienii vor putea folosi noul pașaport, dar autoritățile au precizat că își doresc ca acest lucru să se întâmple în următorii doi ani.

Studioul Neue a realizat și  designul cărților de identitate din Norvegia, care de asemenea a fost gândit în legătură cu peisajele din această țară

Studioul Neue a realizat și designul cărților de identitate din Norvegia, care de asemenea a fost gândit în legătură cu peisajele din această țară

Pașapoartele nu sunt singurele simboluri naționale pentru care Norvegia a realizat o competiție. Luna trecută, în urma concursului pentru noul design al pașaportului norvegian, Norges Bank a primit diferite propuneri din partea unor studiouri de design pentru realizarea unor noi bancnote. Instituția bancară a primit sugestii îndrăznețe și deosebite și a precizat că până în 2017, în Norvegia vor apărea noi bancnote.

 Sursa: www.theguardian.com

Sursa foto: Neue

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *