In 2014, norvegienii vor sarbatori cu fast 200 de ani de la adoptarea Constitutiei

Majoritatea norvegienilor consideră Constituția lor extrem de importantă, fapt confirmat de un sondaj realizat recent – 87 % dintre norvegieni considera că păstrarea aceleiași Constituții de-a lungul timpului denotă faptul că sunt un popor tradiționalist, care își păstrează principiile și valorile.

Sondajul a fost realizat pentru a reaminti oamenilor că se apropie aniversarea constituțională, pe 17 mai.

Rezultatele au arătat despre Constituție că este un simbol puternic în Norvegia. Oamenii asociază Constituția cu data de 17 mai  și cu indenpendența Norvegiei”, a declarat Președintele Parlamentului, Olemic Thommessen, cel care se ocupă de aniversarea a 200 de ani de la realizarea actualei Constituții din Norvegia.

Joi, 9 ianuarie a fost stabilit calendarul evenimentelor care vor avea loc anul acesta cu ocazia sărbătoririi Constituției. Se vor desfășura peste 300 de evenimente importante.

Constituția Norvegiei a fost adoptată la 16 mai 1814 și este a doua cea mai veche constituție scrisă din lume, care este în uz și astăzi, după cea a Statelor Unite ale Americii. De la adoptarea sa, Constituția a suferit mai multe revizuiri semnificative, cu cele mai recente modificări în 2010.

Textul Constituției poate fi citit, în limba engleză, pe site-ul Parlamentului Norvegian. Traducerea Constituției în limba germană se poate citi aici, iar cea în limba franceză aici.

Sursa: www.norwaytoday.info

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *