Guvernul norvegian vrea sa introduca taxe de scolarizare pentru studentii din afara Uniunii Europe. Motivul? Pentru 2015 Guvernul a diminuat bugetul alocat universitatilor

Guvernul a propus ca de anul viitor studenții din afara Uniunii Europene să plătească taxe de școlarizare la universitate, deși Parlamentul se opune acestei idei. În prezent, organizațiile studențești sunt foarte îngrijorate.

Motivul pentru care Guvernul a făcut această propunere este următorul: pentru 2015 a redus fondul pentru universități și colegii cu 80,5 milioane de coroane (circa 43 de milioane de lei noi). Astfel, guvernanții sugerează la instituțiile de învățământ superior să recupereze banii prin introducerea unor taxe pentru studenții străini.

Este o idée foarte proastă. Nu putem accepta faptul că Guvernul vrea să se abată de la principiile fundamentale”, a declarat Anders Kvernmo Langset, liderul organizației studențești din Norvegia.

Tânărul a mai subliniat că educația din Norvegia este unul dintre cele mai competitive avantaje ale acestei țări și că lipsa de taxe încurajează studenții să vină în Norvegia. „Propunerea se referă de fapt la o pierdere a Norvegiei”, a mai spus Langset.

Pentru a-și arăta nemulțumirea, Organizația Studențească din Norvegia, Uniunea Studenților Internaționali, studenți, dar și profesori au ieșit în fața Universității din Oslo ieri. Acolo au protestat preț de câteva zeci de minute.

Abbas Sharif, liedrul Uniunii Studenților Internaționali s-a arătat cu totul indignat de propunerea Guvernului: „Ne temem că introducerea unor taxe pentru studenții străini este doar începutul și că în curând vor exista taxe la toate universitățile din Norvegia, așa cum se întâmplă în multe țări europene”.

La demonstrația de ieri a participat chiar și rectorul Universității din Oslo.

Introducerea taxelor pentru studenții din afara Uniunii Europe este un pas dificil de înțeles. Exemplul din Suedia este clar: asemenea măsuri duc la europenizarea campusului. Astfel, diversitatea din campus este redusă. Suntem una dintre cele mai bogate țări din Europa și costurile de trai sunt pe măsură. Ceea ce face atractivă Norvegia pentru studenții străini este chiar lipsa de taxe”, a scris rectorul pe blogul său personal.

Sursa: www.tnp.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *