Constanta, 22-23 mai: A sasea conferinta internationala de studii baltice si nordice

In zilele de 22 si 23 mai, la Constanta, va avea loc Conferinta “Historical memory, the politics of memory and cultural identity: Romania, Scandinavia and the Baltic Sea Region in comparison” organizata de Asociatia Romana pentru Studii Baltice si Nordice in parteneriat cu Scoala internationala a Universitatii din Oslo, Universitatea Ovidius din Constanta si ambasadele si consulatele tarilor nordice si baltice.

Intalnirea se va concentra asupra memoriei istorice si identitatii culturale in Romania, Scandinavia si regiunea Marii Negre, prin comparatie. Pe langa aceasta, se vor purta discutii pe teme de energie, geografie si mediu, rolul femeii in formarea societatii, economie si comert, relatii internationale si stiinta politica si securitate in contextul conflictelor actuale.

Conferinta continua si dezvolta un proiect al Asociatiei Române de Studii baltice si nordice care a fost initiat in 2010 si care are drept tinta cercetarea, compararea si descrierea relatiilor, conflictelor si influentelor reciproce si/sau paralele intre statele nordice si cele baltice, pe de o parte si intre cele din zona Marii Negre, pe de alta parte.

La conferinta vor participa mai multe personalitati din domeniul studiilor scandinave si baltice si se va incerca crearea unor noi căi de colaborare cat si revigorarea celor deja existente. Ambasadorii în România ai Suediei, Finlandei, Norvegiei, Lituaniei, Poloniei, precum și consulul onorific al Norvegiei la Constanța, Laurențiu Lazăr, se reunesc în luna mai la Universitatea „Ovidius”.

Presedintele comitetului organizatoric este Prof. Dr. Silviu Miloiu de la Asociatia de Studii nordice si baltice si Universitatea “Valahia” din Targoviste. Co- presedinti sunt Prof.Dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultatii de Istorie si Stiinte politice a Universitatii din Constanta, Dr. Crina Leon de la Universitatea “Al.I.Cuza” din Iasi si Einar Vannebo, director al Scolii de vara a Universitatii din Oslo, Norvegia. Presedintele Comitetului stiintific este Prof. Dr. Florin Anghel de la Univeritatea Ovidius din Constanta.

Din Norvegia vor participa istoricul Jardar Seim, din partea Asociatiei norvegiene de istorie, Steinar Lone, traducator de literatura romana in limba norvegiana, Westberg Tove Bruvik, ambasadorul Norvegiei in Bucuresti, Sæther Tor Einar de la Centrul de Educatie pentru adulti din Trondheim  si Scoala de vara a Universitatii din Oslo. Alti invitati de la Universitatea din Oslo vor fi: Bielicki Alexander, Kovacevic Bielicki Dragana si Yang Julianne Q. M.

In ultima zi a conferintei, pe 23 mai, de la ora 16.00, traducatorul Steinar Lone va prezenta, sub genericul “My file”, dosarul său și al unuia dintre colegii săi, întocmit de fosta Securitate din România.

Conferinta este sponsorizata prin grant-uri europene si norvegiene, din cadrul fondului pentru relatii bilaterale la nivel national.

Intrarea este liberă, iar toti cei interesati să participe sunt bineveniți.

Puteti găsi programul complet al conferinței aici (click).

ConferintaConstantaARSBNPagina de internet a Conferintei se poate accesa aici (click).

A consemnat Maria Martin

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *