Ce inseamna ’17 mai’ pentru norvegieni?

Ziua Nationala a Norvegiei se apropie cu pasi repezi. Cunoscuta si ca Ziua Constitutiei, data de 17 mai este extrem de importanta pentru toti norvegienii. Parade, mancare, bauturi, voie buna: toate acestea sunt elemente prin care va fi marcat evenimentul si anul acesta.  Asadar, daca pe 17 mai va veti trezi si veti auzi galagie de afara, sa nu va mirati. Cel mai probabil, sarbatoarea va incepe de la 7-8 dimineata.

Istoria Zilei Nationale a Norvegiei

Pe 17 mai 1814 a fost semnata Constitutia Norvegiei, la Eidsvoll. Insa, tara inca se afla sub dominatie suedeza pe atunci, iar declararea zilei de 17 drept Ziua Constitutiei a suparat Suedia. Din aceasta cauza, regele suedez Carl Johan a interzis sarbatorirea zilei de 17 mai in Norvegia pentru o perioada. Acest lucru nu a facut decat sa sporeasca dorinta norvegienilor de a deveni liberi in a-si conduce tara dupa bunul lor plac.

Mai tarziu, dupa moartea regelui Carl Johan, ziua de 17 mai a inceput sa fie din nou sarbatorita in Norvegia. In jurul anului 1870, la parade participau doar baieti. Abia in 1899, fetele au obtinut permisiunea de a asista la evenimentele stradale.

Ce se intampla astazi?

 

Copiii ies pe strazi, la fel ca adultii. Cu totii sarbatoresc, plini de entuziasm, fluturand steagul Norvegiei. De asemenea, de Ziua Nationala a Norvegiei aveti ocazia sa vedeti costumele traditionale acestei tari, numite „bunad“. Se pare ca norvegienii poarta aceste costume in special pentru anumite sarbatori, pentru festivaluri sau alte evenimente importante.   

Costume traditionale norvegiene

In Oslo, Karl Johans gate, principála strada din capitala, este unul dintre cele mai populare locuri, cand vine vorba despre sarbatoarea Zilei Nationale. Aici se aduna localnicii si se bucura de parade. Un alt loc popular este Royal Palace Square, de unde puteti vedea familia regala facand cu mana, de la balcon.  

Royal Palace Square

Royal Palace Square

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, de regula, pe 17 mai, majoritatea magazinelor si institutiilor sunt inchise in Norvegia. Va recomandam, deci, sa va aprovizionati dinainte. Iar daca veti conduce in acea zi, trebuie sa stiti ca strazile principale din Oslo, dar si din alte orase, vor fi inchise pentru soferi si va trebui sa gasiti rute ocolitoare.  

Ziua Constitutiei, Norvegia, 2014

Si daca va intrebati ce muzica asculta norvegienii de ziua lor, trebuie sa stiti ca exista cateva piese care au devenit deja traditionale pentru data de 17 mai, in fiecare an. Orchestrele care fac parte din marsurile de Ziua Nationala canta ‘Yes, we love this country’, ‘Norway in Red, White and Blue’, ‘The song of the King’ sau ‘Seventeenth of May I’m so Glad’.

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.visitnorway.bom/www.tnp.no

 

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *