A decedat Arne Halvorsen, un prieten al României

Profesorul norvegian Arne Halvorsen, autor de carti si dictionare,  un prieten al României și al românilor, a încetat din viață.  Anul acesta, pe 6 februarie, a împlinit 75 de ani. A fost seful Departamentului de Limbi si Literaturi Romanice al Universității din Trondheim (NTNU). 

A studiat limba română, pe care o vorbea la perfectie si pe care a invatat-o de la un alt mare profesor si lingvist scandinav, Alf Lombard. Inmormantarea va avea loc vineri, 14 martie 2014, la orele 11.00 la “Tilfredshet kapell”-Trondheim.

Arne Halvorsen a luat primul contact cu Romania in 1967 cand a venit sa predea limba norvegiana la Universitatea Bucuresti (toamna 1967-primavara 1968). Dupa 1990 s-a straduit sa introduca limba romana ca disciplina universitara in Norvegia, dar a reusit doar in perioada 2008-2011 cand a functionat Lectoratul de limba română de la Universitatea din Trondheim.

dictionar-roman-norvegian-rumensk-norsk-ordbok---arne-halvorsenA publicat in 2001 primul dictionar român-norvegian, iar in 2012 prima gramatica românească in limba norvegiana. Intentiona sa publice si un dictionar norvegian-român extins.

In ianuarie 2011 i s-a inmanat Ordinul National Meritul Cultural in grad de Comandor, decoratie acordata de președintele României “pentru contributia exceptională avută la promovarea culturii si limbii române, precum si a imaginii României în Regatul Norvegiei”.

Condoleante familiei si celor dragi!

Legături: articol despre România scris de Arne Halvorsen în ziarul adressa.no

Rectificare: În urma sesizărilor unor cititori, care ne-au reproșat folosirea unei expresii din limbajul de lemn al erei ateo – comuniste, am modificat titlul inițial al articolului – ”Arne Halvorsen, un prieten al României, a trecut în neființă”. Recunoaștem că nu avem studii teologice și nici nu știm despre opțiunile religioase ale domnului Arne Halvorsen, drept urmare am renunțat la expresia ”a trece în neființă” pentru că dorim să nu ofensăm pe nimeni.

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

4 Responses to A decedat Arne Halvorsen, un prieten al României

  1. comentatorul spune:

    Cum puteti fi asa dobitoci? La atatia ani dupa caderea comunismului care credea in nefiinta..au ramas adepti..Cred ca voi, in frunte cu ambasadorul care scria la fel pe facebook…va meritati nefiinta! Nici nu cred ca ati fiintat vreodata!

  2. comentatorul spune:

    Respect si multumiri! Si scuze ca am fost nepoliticos,cred ca puteam sa formulez si mai frumos dojana.M-am enervat prea tare.

  3. JurnaldeNord spune:

    Vă înțelegem indignarea și ne-am asumat eroarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *