Perioada de înscriere în Registrul Electoral se încheie miercuri, 14 septembrie 2016

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români din străinătate că perioada de înscriere în Registrul Electoral, pentru alegerile parlamentare din acest an, se încheie la data de 14 septembrie, orele 24:00 (ora locală a țării de reședință).

Cetățenii români din Norvegia pot transmite solicitările de înscriere Ambasadei României la Oslo (adresa: Oscars gate 51, 0244 Oslo) pentru a putea vota prin corespondență sau pentru a solicita deschiderea unei secții de votare în localitatea de reședință sau în apropierea acesteia.

Solicitările pot fi trimise atât prin poștă, la adresa menționată mai sus, cât și expediate în format electronic la adresa de e-mail [email protected], cu mențiunea ”Cerere de înscriere în Registrul electoral – alegeri parlamentare 2016”  în subiectul email-ului.

În acest fel, persoanele interesate vor putea beneficia de aceste noi opțiuni de exprimare a votului prevăzute de legislația electorală, putând să voteze în străinătate, în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României, într-o manieră mai simplă, mai rapidă şi mai comodă, evitând aglomeraţia care ar putea să apară la unele secţii de votare din străinătate. Pentru aceasta, este necesară înscrierea prealabilă în Registrul Electoral, înscriere care se poate realiza astfel:

  • Se anexează copiile documentelor necesare: a) pentru cetățenii care și-au stabilit domiciliul în străinătate, copia pașaportului cu menţionarea statului de domiciliu; b) pentru cetățenii români care continuă să aibă domiciliul în România însă și-au stabilit reședința în străinătate, copia documentului românesc de identitate (carte de identitate sau pașaport) și copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate.

Pe site-ul MAE este disponibilă lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf).

Informații utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an în afara țării sunt disponibile pe site-ul MAE, în cadrul secțiunii special dedicate, precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *