Alegeri parlamentare 2016 – Votul românilor în Norvegia

La scrutinul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României de la finalul anului 2016, cetăţenii români cu DOMICILIUL sau REŞEDINŢA în străinătate vor putea să îşi exercite votul prin corespondenţă sau la una din secţiile de votare care vor fi organizate în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe încurajează cetăţenii români cu DOMICILIUL sau REŞEDINŢA în străinătate să se înscrie în Registrul Electoral pentru a vota simplu, comod şi sigur, de acasă. Informaţii suplimentare, explicate simplu şi succint, pot fi consultate AICI.

Pentru înscrierea în Registrul electoral, alegătorii trebuie să parcurgă următorii paşi:

1. Să completeze formularul Cererii de înscriere în Registrul electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare cu datele personale şi să bifeze una dintre cele două opţiuni: vot prin corespondenţă sau vot la secţia înfiinţată la cerere; să îl semneze şi să îl dateze;

Formularul Cererii de înscriere în Registrul electoral poate fi obţinut fie de pe site-ul MAE, la link-ul următor, fie, direct în varianta tipărită, de la sediile misiunilor diplomatice / oficiilor consulare: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere…

2. Să anexeze la Cererea de înscriere în Registrul electoral:

  • fie copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu (dacă sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate);
  • fie copia actului de identitate împreună cu copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate (dacă sunt cetăţeni români cu reşedinţa în străinătate).

Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat este disponibilă pe site-ul MAE la link-ul următor: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae50…

3. Să depună personal sau să trimită prin poştă Cererea de înscriere în Registrul electoral şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.

Datele personale solicitate la înscrierea în Registrul electoral vor fi utilizate exclusiv pentru înregistrarea participării la scrutinul electoral. Asigurarea protecției datelor cu caracter personal este garantată de prevederile Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente (http://www.roaep.ro/legislatie/legislatie-electorala/alegeri- parlamentare/).

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în Norvegia se pot înscrie în Registrul electoral prin intermediul Ambasadei României la Oslo (adresa: Oscars gate 51, 0244 Oslo; program de lucru cu publicul: Luni – Vineri, orele 8.30 – 17:00).

Prin reședință în străinătate se înțelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu, și unde posedă un drept legal de ședere mai mare de 90 de zile.

Informaţii detaliate despre organizarea în străinătate a scrutinului electoral pentru Parlamentul României din anul 2016 sunt disponibile pe site-ul Ambasadei României la Oslo (http://oslo.mae.ro/, la secțiunea Actualitatea Ambasadei și banner-ul web Alegeri Parlamentare 2016), și pe cel al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro/parlamentare-2016).

Toți cei interesați de votul în străinătate la alegerile parlamentare 2016 pot contacta Ambasada României la Oslo (la: [email protected]) sau Ministerul român al Afacerilor Externe (la: [email protected]) pentru informații suplimentare și eventuale clarificări.

(Ambasada României la Oslo, 10 august 2016)

Video cu procedurile de vot pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate:

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *